A Serene Courtyard Garden Inside A Spectacular Converted Bakery

It’s easy for a garden to become an afterthought in a dramatic architectural project. But for the owners of this spectacular converted bakery and corner shop in Newtown, landscaping was front of mind.

The clients enlisted The Garden Social for a lush garden that would complete the warehouse-turned-residence. It needed to complement an existing concrete pool, in addition to enhancing the home’s Anna Carin-designed interiors.

The Garden Social director and landscape architect Asher Cole was delighted when the couple asked for ‘a garden with as many plants as possible’. ‘This home was to function as a meeting point for their family, a place to come together,’ Asher says.

And despite being restricted to what was essentially a concrete-box, the thoughtful courtyard has bought a sense of the great outdoors to the inner-city abode.

‘The four tall walls that enclosed the space created a strong frame that needed to be softened and rivalled by planting,’ she adds. ‘In removing all the concrete from the space and turning this into a garden, we had this opportunity to celebrate the strength of nature creeping back through.’

Serene views of greenery are framed perfectly by the former warehouse’s  industrial floor-to-ceiling windows. But preserving the heritage building’s rustic character was also an integral part of the project.

‘Markings, old bolts, and cracks on the walls that some would see as imperfections were what drew the client to this home’ Asher explains. The resulting landscaping was curated to highlight ‘rather than correct’ these elements.

‘Large flowering plants such as the Brugmansia and Magnolia offer an exaggerated whimsical scale and are plants that our client reminisced about from their family garden,’ she says.

An olive grove also helped ‘break down the rectangular setting’, while the eclectic plant palette is seasonal and ever changing. Asher notes how the thriving garden has already successfully attracted ‘birds and bees’. And soon, edible planting will ‘ramble down the street front walls for the community to enjoy’.

‘This garden provides respite from the big city life just outside its four walls. Every inch has been planted and soon the landscape will take over the building,’ Asher says.

‘It’s a beautiful example of what can be achieved in a small space and how a wild naturalistic approach to our gardens can provide the best space to breathe.’

See more gardens from The Garden Social on their website.

Source

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *